Aquest curs teoricopràctic està acuradament dissenyat per a oferir una comprensió integral i coherent del budisme vajrayāna i de la rica tradició del budisme tibetà. Al llarg del programa, començarem amb una exploració de la història i les doctrines del budisme mahāyāna, establint una base sòlida per a endinsar-nos en els orígens del budisme vajrayāna a l'Índia. Analitzarem les característiques distintives d'aquesta tradició, el seu desenvolupament, i la seva posterior transmissió i florida al Tibet. En aquest context, aprofundirem en el paper fonamental dels mahāsiddhas indis, la tradició yóguica i les contribucions de mestres com Padmasambhava i Nāropa.
El programa inclou un estudi detallat de les principals escoles del budisme tibetà: nyingma, kagyü, sakya i gelug, examinant els seus llinatges i els mestres més destacats que han modelat aquestes tradicions al llarg dels segles. També abordarem l'antiga tradició bön i el moviment vaig rimar, elements essencials per a comprendre la riquesa i diversitat del budisme tibetà en tota la seva amplitud. Durant el curs, tractarem conceptes com la unió de mètode i saviesa, la visualització i meditació en les deïtats (yidam), els maṇḍalas, els tantras i les pràctiques preliminars (ngöndro). Les explicacions doctrinals es complementaran amb la lectura comentada de textos clàssics i extractes d'importants tantras, proporcionant un context històric i filosòfic sòlid que permetrà als participants comprendre els ensenyaments amb major profunditat.
Per a enriquir les lliçons teòriques, el curs inclourà sessions i tallers pràctics guiats per mestres experimentats, on els participants podran explorar directament les tècniques meditatives específiques del budisme tibetà. Aquest enfocament experiencial facilitarà una comprensió més profunda i vivencial dels ensenyaments tradicionals del budisme tibetà.
Aquest curs forma part d’un itinerari global sota el títol “el budisme i les seves tradicions: des dels seus orígens fins a les seves interpretacions modernes" que consta de 4 cursos a realitzar entre abril 2024 i desembre 2025.
Daniel Millet Gil