El budisme mahayana i la seva expansió en l'est d'Àsia

Fitxa Tècnica

Temari del curs

Mòdul:
El budisme mahayana i la seva expansió en l'est d'Àsia
Durada:
60 h.
Contingut:
  1. Aquest curs teoric I pràctic ofereix una visió integral i exhaustiva del budisme mah¿y¿na i la seva irradiació per l'est d'Àsia. Comença amb el desenvolupament històric i filosòfic del budisme a l'Índia després del decés del Buda, endinsant-se en l'evolució, i els ensenyaments, pràctiques i característiques pròpies de la tradició mah¿y¿na. S'exploren temes crucials com les controvèrsies entorn dels seus orígens, l'ideal del*bodhisattva i la seva senda, la budeidad, la naturalesa búdica, les doctrines dels tres cossos del Buda (trik¿ya) i del tath¿gatagarbha. I es considera el budisme de la terra pura i les escoles madhyamaka i yog¿c¿ra. S'emfatitza el concepte de la prajñ¿p¿ramit¿ i les manifestacions devocionals i artístiques del mahayana, juntament amb la seva expansió cap a Àsia Central i la Xina, avaluant la seva adaptació en aquestes regions.
  2. La segona part se centra en el budisme xinès, examinant la seva interacció amb la cultura i espiritualitat locals, i analitzant textos essencials i corrents doctrinals principals. S'analitzen les escoles ti¿nt¿i, huáyán, terra pura i chán, ressaltant la seva aportació al pensament budista, fins i tot més enllà de les fronteres xineses. Aquest segment inclou un taller pràctic de meditació chán, brindant una experiència vivencial d'aquesta antiga tradició brindada per un guia autoritzat d'aquest llinatge. Conclou amb una anàlisi de l'evolució contemporània del budisme a la Xina, des de les dinasties Ming i Qing fins al naixement del budisme humanista, proporcionant una visió completa de la seva transformació i rellevància actual.
  3. La tercera secció delinea la trajectòria del budisme al Japó des de la seva introducció, subratllant la seva interacció amb el confucianisme i el sintoísme, i el seu desenvolupament des de l'època Nara fins a la postguerra. Es revisen les sis escoles de Nara i la influència de les escoles tendai i shingon durant l'era Heian, i l'emergència de noves formes de budisme popular en l'era Kamakura i les escoles s¿t¿sh¿, rinzaish¿, nichirensh¿ j¿doshinsh¿, i jish¿. Es destaca l'enfortiment del zen durant la epoca Muromachi. L'era Edo enfoca la divisió de l'escola j¿doshinsh¿ i la influència de figures com Hakuin Ekaku. L'era Meiji reflecteix l'atac a la cultura budista (haibutsu kishaku), mentre que la fase de la Guerra del Pacífic i la postguerra veu la formació de noves escoles. El curs inclou un taller de meditació zen amb un mestre autoritzat i conclou amb una mirada a l'expansió del budisme cap a Corea i l'est asiàtic.

Inscripció