Notícies

· POSTGRAUS

La URV oferirà microcredencials codissenyades amb empreses i homologables a nivell europeu

La URV, a través del Centre de Formació Permanent de la Fundació URV, emetrà la seva primera microcredencial universitària en Front End Developer, desenvolupada amb la col·laboració de CaixaBank Tech, Incapto i el Cluster TIC Catalunya Sud. Aquesta iniciativa representarà un gran avenç per a la transformació educativa i professional del territori, oferint formacions que respondran a les necessitats concretes dels sectors productius locals.

Les microcredencials universitàries seran digitals, transportables i homologables a nivell europeu, cosa que les convertirà en un passaport digital educatiu que facilitarà la mobilitat dins l'espai europeu. Aquestes formacions de curta durada estaran codissenyades amb empreses i entitats locals per identificar, promoure i retenir talent, contribuint així a transformar el Camp de Tarragona en un pol d'oportunitats.

A més, cal destacar que no serà necessària cap titulació universitària prèvia per accedir a aquestes microcredencials, a diferència dels títols propis de postgrau o màsters universitaris. Aquest fet facilitarà l'accés a formacions avançades per a un públic més ampli, incloent-hi professionals que vulguin millorar les seves competències o adquirir-ne de noves.

Les microcredencials utilitzaran una ontologia anomenada European Learning Model (ELM), impulsada per la Direcció General d'Ocupació de la Comissió Europea (DG-EMPL). Aquesta ontologia permetrà verificar i reconèixer fàcilment les microcredencials a nivell europeu, en línia amb les necessitats del mercat de treball, facilitant el reskilling i l'upskilling dels professionals en sectors en creixement. Així, la URV es posicionarà com un actor clau en la transformació dels sectors productius, davant del repte Europeu d'assolir l'anomenada Dècada Digital (Digital Decade), facilitant així la transició cap a una nova realitat Europea definides per l'Estratègia Digital (Digital Strategy) i el Pacte Verd (Green Deal).

A més, les microcredencials emeses per la URV incorporaran referències a la classificació europea multilingüe de capacitats, competències i ocupacions (ESCO). Aquesta classificació, utilitzada des de 2021 per la xarxa EURES per promoure la mobilitat laboral dins la Unió Europea, augmentarà la competitivitat i l'ocupabilitat dels estudiants de la URV. Les empreses podran verificar la integritat i autenticitat de les microcredencials mitjançant un servei proporcionat per la Comissió Europea, sense cap cost afegit.

Aquest projecte compta amb el suport del Vicerectorat de Valorització del Coneixement, Transferència i Ocupabilitat de la URV, el Servei TIC i el Comissionat de Govern Obert i TIC de la URV, juntament amb les empreses participants.

Què són les microcredencials universitàries?

Les microcredencials universitàries són credencials derivades de formacions breus (menys de 15 crèdits ECTS) que es focalitzen en l'adquisició de coneixements, habilitats o competències específiques. Estaran dissenyades amb un format flexible i adaptable a les necessitats de l'alumnat adult, i inclouran modalitats virtuals o híbrides. Aquestes formacions seran modulars, cosa que permetrà acumular-les i combinar-les per obtenir credencials més àmplies dins un itinerari formatiu personalitzat.

Les microcredencials permetran afrontar diversos reptes socials i econòmics, com ara la reconciliació de les capacitats de la població amb les noves oportunitats d'ocupació derivades del desenvolupament tecnològic i la transició verda. També contribuiran a la promoció d'una societat del coneixement, ampliant l'accés a l'educació superior per a persones adultes que no compleixin els requisits tradicionals d'accés. Finalment, podran actuar com a instrument d'inclusió social, especialment dissenyades per a grups vulnerables.

Aquestes certificacions digitals proporcionaran la informació necessària per demostrar una competència professional i seran fàcilment compartibles amb ocupadors o centres de formació.