Diploma interuniversitari d'especialització en Gestió d'Empreses Vitivinícoles

Fitxa Tècnica

Temari del curs

Mòdul:
M1: Empresa i organització
ECTS:
2
Durada:
19,5 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

1.1 Economia vitivinícola

o         Els mercats agraris

o         Anàlisi del sector agrari

o         El sector vitivinícola a Catalunya i Espanya

o         Marc institucional pel sector vitivinícola

1.2. Entorn de la UE

o         Model vitivinícola europeu

o         La Política Agrícola Comú (PAC) – Antecedents , Objectius i principis

o         La Agenda 2000

o         Instruments financers : el FEOGA (Fons Europeu d’Orientació i Garantia Agrícola)

o         La PAC i la ampliació de la UE

1.3 Entorn internacional

o         Mercats mundials : comerç interior i exterior

o         Mecanismes de regulació de mercats

o         Principals zones de producció : Europa , Amèrica , Oceania , Àsia i Nord Amèrica.

1.4 Entorn legal

o         Legislació internacional, comunitària i estatal

o         Dret vitivinícola : la nova llei del vi

o         Fiscalitat d’empreses vitivinícoles

o         Propietat industrial: Patents, marques, Denominacions d’Origen

o         Seguretat i qualitat alimentària: certificacions

 

  1.5. Estratègia i creixement empresarial

  • L’empresa en el context del sistema econòmic
  • Anàlisis estratègic: estructura competitiva i anàlisi intern
  • Formulació de l’estratègia
  • Models organitzatius
  • Adequació organitzativa
  • Implantació de l’estratègia
  • Control i seguiment de l’estratègia
Mòdul:
M2: Màrqueting i model de negoci
ECTS:
2
Durada:
19,5 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

2.1. Màrqueting. Claus de l’èxit i referents
o Orientació de les empreses
o Claus de l’èxit i errades més comuns
o On juguem?
o Perquè venc o no?
o Models referents. Les 15 Ps.

2.2. Model de negoci
o Referents a mida
o Estratègies empreses vitivinícoles
o Plans de màrqueting més adients
o Formulació estratègica: valor – segmentació – posicionament
o Casos pràctics

2.3. Propostes de valor i pricing
o Què presentem al mercat?
o Què valoren els consumidors?
o Què valoren els distribuïdors?
o Consells en aplicació i decisions de prez

2.4. Comunicació, impulsió i distribució
o Plans de Comunicació eficaços
o Estructura de Plans de Comunicació a curt o llarg termini
o Casos pràctics
o Publicitat i Relacions Públiques
o Imatge i Branding
o Altres models de comunicació
o Models de Distribució.

2.5. Postvenda, promocions i relacions
o Relacions amb clients
o Fidelització
o Promocions de vendes
o Influència

2.6. Consells útils
o Volem fer diners o fer vi?
o Casos de treball
o Plans de màrqueting: grans empreses, petites empreses
o Plans de màrqueting: nous mercats
o Oportunitats i networking
o Influència

Mòdul:
M3: Projecte de Treball
ECTS:
1
Durada:
15 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

o Investigació de mercats
o Creació de Marques
o Creació de Proposta de Valor i Missatges
o Treball en equip
o Medis de Comunicació
o Joc de Simulació: Fem un Tastavins

Mòdul:
M4: Màrqueting internacional i Branding
ECTS:
2
Durada:
18 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

1. Segmentació adequada del mercat
2. Definir estratègia de desenvolupament de negoci a nivell internacional
3. Posicionament en preu en funció dels costos operatius
4. Exemples reals

Mòdul:
M5: Màrqueting digital
ECTS:
2
Durada:
21 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

1. Què passa en el nostre sector?
2. Els millors referents i què podem fer.
3. Percepció i notorietat de marca a l'esfera digital
4. Estratègia de màrqueting digital
5. Conceptes de funnel i engagement d'usuaris/es
6. Principals eines pel màrqueting digital
7. Exemples de casos reals
8. Projectes i presentació de casos a mida pels participants

Mòdul:
M6: Direcció d¿equips i habilitats directives
ECTS:
2
Durada:
19,5 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

6.1. Direcció de persones i d´equips
o o Aprofundir en les claus de l’èxit
o o Mapa de competitivitat
o o Rols i tasques del comandament
o o Conèixer més a les persones
o o Innovem en la gestió

6.2. Desenvolupament de competències
o Saber transmetre millor
o Saber dir les coses. Assertivitat
o Saber donar ordres
o Saber persuadir amb eficàcia
o Saber rebre i emetre crítiques

6.3. Lideratge en temps de transformació
o El comportament de les persones dins de les organitzacions
o Treball en equip
o Liderar en temps de canvi
o Gestió del temps

6.4. Lideratge en temps de transformació
o El comportament de les persones dins de les organitzacions
o Treball en equip
o Liderar en temps de canvi
o Gestió del temps

6.5. El líder eficaç
o Estils de lideratge
o Factors decisius per a assolir objectius
o Competències de coaching
o Enfortiment del feedback

6.6. Gestió de situacions conflictives
o Resolució de conflictes
o Gestió de crisi corporativa
o Negociacions complexes

Mòdul:
M7: Cadena de valor a la indústria del vi (aprovisionaments i logística)
ECTS:
1
Durada:
14,5 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

7.1. Aprovisionament
o Organització de l´aprovisionament dins l'empresa
o Principis bàsics d’aprovisionament (punt de comanda, lead time...)
o Diferents tipus d’aprovisionament
o MRP
o Principals components d´una bodega i característiques d´aprovisionament de cadascuna
o Avaluació de proveïdors
o KPIs bàsics d´aprovisionament

7.2. Logística
o Control de recepcions
o Organització interna
o Control d’expedicions
o Diferents sistemes d’estanteries (dinàmiques, drive in...)
o Maquinaria: trilaterals, preparadores, trans-elevadors,...
o Etiquetatge: EAN13, DUM14, EAN 128
o RFID
o Sistemes de Piking per veu, pick to voice,...
o SGA i exemples
o KPIs bàsics de magatzem

7.3. Distribució
o Estils de distribució i avantatges i inconvenients (distribuïdor, client final)
o Agencies externes (cotitzacions) i autonoms vs personal propi de transport
o Exportació: documentacions (CMR, BL, DA500)
o Visió d´incoterms i cotitzacions de contenidors
o Mètodes de trincatge de carrega ( bosses de aire,...)
o Sistemes de seguiment de flota de vehicles ( controls de temperatura, localitzacio)
o KPIs bàsics de distribució

Mòdul:
M8: Gestió econòmica i financera
ECTS:
2
Durada:
19 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

8.1. La realitat empresarial i el seu entorn. Factors de canvi.
o Introducció a la comptabilitat
o Anàlisi de Balanços i comptes d’explotació
o Gestió pressupostària i tresoreria
¿ La previsió d’ingressos i despeses
¿ La confecció del pressupost i el pla de tresoreria
¿ El control pressupostari
¿ Fonts de finançament
¿ Negociació bancària
¿ La gestió dels excedents de tresoreria
¿ Avaluació de les alternatives d’inversió

8.2. Analítica de costos
o Determinació del cost de productes i serveis
o El control i la reducció de costos

8.3. Gestió fiscal
o Procediments tributaris d’aplicació al sector
o Obligacions formals a nivell fiscal de les empreses i dels empresaris
o Impostos: Societats, IVA, IRPF
o Actuacions en casos d’inspeccions tributàries i fiscals

Mòdul:
M9: Master class & conferències
ECTS:
1
Durada:
10 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

9.1. Noves formes de distribució (Alícia Estrada)
9.2. Legal i Jurídic: permisos, llicències i obligacions (Assessoria Rius&Rius)

Mòdul:
M10: Viticultura
ECTS:
2,4
Durada:
24 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

10.1. Introducció
o Història de la vinya i extensió actual del cultiu a nivell superfície mundial.
o Models actuals de viticultura.
o Classificació sistemàtica de les vitàcies
o Característiques de les principals varietats portaempelts.

10.2. Edafologia y climatologia vitícoles
o Paràmetres climàtics; Diagrames, classificacions climàtiques vitícoles
o Components el sòl: components orgànics i inorgànics
o Propietats físiques i químiques del sòl.

10.3. El cicle biològic de la vinya
o Cicle vegetatiu. El plor, la brostada, creixement dels òrgans verds, creixement de la baia, agostament.
o Cicle reproductor. La floració i quallat. El verol i formació de la llavor. Maduració fenòlica i aromàtica. Determinació de la data de verema.

10.4. Plantació d’una vinya
o Estudis previs a la plantació
o Disseny i traçat de la plantació: densitat i marc de plantació. Sistemes de Plantació
o Sistemes de conducció: sistemes verticals i horitzontals. Materials per implantar l'emparrat

10.5. Pràctiques vitícoles
o Poda en verd. Objectius i formes de realització
¿ La poda d'hivern. Poda de formació i de producció. Tipus de poda: curta, llarga i mixta.
¿ Fertilització del vinyer. Macro i micronutrients. Necessitats d'elements minerals
¿ El Reg a la vinya. Necessitats hídriques. Mètodes de reg

10.6. Protecció sanitària
o Plagues i malalties
o Viticultura convencional
o Viticultura de protecció Integrada,
o Viticultura Ecològica
o Viticultura Biodinàmica

Mòdul:
M11: Enologia
ECTS:
3,6
Durada:
36 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

11.1. La verema: criteris de qualitat
o Composició del raïm, controls de maduresa. Sistemes de verema i transport del raïm.
o Recepció i tractament de la verema, principals transformacions prefermentatives en elaboració de blancs i negres. La previsió d’ingressos i despeses

11.2. Composició química del vi, principals paràmetres i rangs habituals en mostos i vins. Additius i coadjuvants emprats en enologia.
o Anàlisis químics habituals en el món del vi i paràmetres de qualitat.
o Els conservants emprats en enologia: el diòxid de sofre, àcid sòrbic, àcid ascòrbic.
o Principals coadjuvants: additius de clarificació i d’estabilització fisicoquímica i microbiològica.

11.3. La microbiologia del vi: fermentació alcohòlica i malolàctica.
o La fermentació alcohòlica. Microorganismes implicats i metabolòmica del procés.
o La fermentació malolàctica. Descripció el procés i principals bacteris implicats.
o Les alteracions microbiològiques en el vi.

11.4. Elaboració de vins blancs i rosats. Procés tradicional i noves tendències.
o L’obtenció del most i la seva clarificació
o Paràmetres crítics en la fermentació i diferents metodologies emprades.
o Limpidesa del vi: estabilització proteica i tartàrica.
o Processos de clarificació i filtració.

11.5. Elaboració de vins negres.
o Els vins joves i els vins de maceració carbònica.
o La maceració com a estratègia de extracció de color i polifenols als vins de criança.
o Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques.
o Tècniques prefermentatives i aspectes principals relatius al procés d’elaboració.
o Processos d’estabilització, clarificació i filtració.

11.6. Envelliment i criança dels vins negres
o El roure. Origen botànic i geogràfic.
o La bóta i els elements que intervenen en la cessió de gustos i aromes.
o Estratègies d’envelliment segons el perfil sensorial dels vins.
o Alternatives tecnològiques

11.7. Vinificacions especials
o Els vins de licor i dolços naturals. Els vins rancis
o Els vins generosos.
o Els vins botrytitzats. Els vins de gel.

11.8. Elaboració de vins escumosos: procés d’elaboració. Mètode tradicional: trets diferencials en el vi base, segona fermentació, criança, aclarida i degorjament.
o Principals metodologies d’elaboració de vins escumosos.
o Elaboració d’escumosos pel mètode tradicional: el cava, trets característics en comparació amb el champagne.
o La cinètica de la segona fermentació i els factors que afecten.
o La criança i clarificació en el mètode tradicional. Expedició: degorjament, tipologies de vins i conservació.

Mòdul:
M12: Anàlisi sensorial
ECTS:
3,1
Durada:
31 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

12.1. Mecànica del tast, aspectes principals.
o Els sentits emprats durant el tast
o Condicionants en l’anàlisi sensorial
o La seqüencia d’una degustació

12.2. Fisiologia dels sentits.
o La vista, l’olfacte i el gust
o Interacció i percepció creuada.

12.3. Definició i percepció de la qualitat
o Els factors intrínsecs.
o Els factors extrínsecs.
o El consumidor.

12.4. Principals defectes i el seu origen.
o Defectes d’origen químic.
o Defectes microbiològics.

12.5. L’evolució dels vins en el temps

12.6. Les fitxes d’avaluació dels vins
o Fitxes de tast descriptives
o Fitxes quantitatives.

12.7. Tast i caracterització dels vins de les principals zones vitivinícoles espanyoles

Mòdul:
M13. Cultura vitivinícola
ECTS:
2,6
Durada:
26 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

1.1. El vi al llarg de la història.
Origen del vi en la història humana
Aspectes socials del vi.

1.2. El vi com a aliment.
o Metabolisme del alcohol en el cos humà
o Vi i salut.
o La paradoxa francesa. Efectes del consum moderat vi.

1.3. Anàlisi global del sector vitivinícola.
o Anàlisi dels principals mercats mundials de vins
o Tendències, segmentació de preus, motivacions de consum i models de celler.

1.4. Maridatges. Gastronomia i vi.
o Criteris per a la combinació: afinitat i contrast.
o Semàntica del maridatge.
o Integració dels sommeliers dins el sector vitivinícola.
o El servei dels vins: Temperatura, copes, ampolles, utillatge.
o Gestió, conservació i evolució dels vins al celler.

1.5. Tast i caracterització dels vins de les principals zones vitivinícoles mundials.
o Vins d’Europa: França, Alemanya, Itàlia
o Vins del nou món: Austràlia, Nova Zelanda, Sudàfrica, Califòrnia

Mòdul:
M14. Certificacions i seguretat alimentària
ECTS:
,45
Durada:
4,5 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

o Traçabilitat, qualitat de producte i seguretat alimentària en un celler.
o El sistema de certificació del Consorci d’Inspecció i Control per al compliment del plec de condicions de les Denominacions d’Origen Protegides

Mòdul:
M15: Enoturisme
ECTS:
,45
Durada:
4,5 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

o L’enoturisme...com fer-ho?
o Disseny del producte enoturístic.
o Anàlisi pràctica d’experiències enoturístiques: Califòrnia, Catalunya, Burdeus, Xina.
o Comercialització i màrqueting dels projectes enoturístics.

Mòdul:
M16: Visites
ECTS:
2,4
Durada:
24 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:

L’estudiant realitzarà visites a alguns cellers representatius del territori.

Mòdul:
Tutories
Durada:
10 h.
Idiomes:
Català - Castellà
Contingut:
.

Inscripció